This test focuses mainly on JumpStart, Networking, syslog, and file systems.


1. What file is used in a JumpStart installation to specify how the installation is to be done
and what software is to be installed? 

a. check
b. rules
c. sysidcfg
d. bootparams
e. class

Answer: e


2. Which NIS daemon is responsible for changing passwords?

a. ypserv
b. rpc.ypupdated
c. ypasswdd
d. ypxfrd
e. rpc.yppasswdd

Answer: e
Note the question asked which "daemon" not which user-executable.


3. Which of these entries are correct for the /etc/auto_direct file?

a. <img src="../Samples/Samples/4_3a.gif">
b. <img src="../Samples/Samples/4_3b.gif">
c. <img src="../Samples/Samples/4_3c.gif">

Answer: b
/etc/auto_direct is a direct map, which specify the absolute path name of the mount point.


4. The ______ command will send a message to the syslogd daemon.

a. logger
b. message
c. send

Answer: a
Syntax: logger [ -I ] [ -f file ] [ -p priority ] [ -t tag ] [ message ]
 

5. A ______ provides startup information to new clients booting up on the network. Used with JumpStart.

a. Jump server
b. Boot server
c. Installation server
d. Mail server

Answer: b


6. The ______ command checks the semantics of the Class files during the JumpStart configuration.  It tests what happens during the automatic installation process, without
actually performing an installation.

a. check_class
b. pfinstall
c. check
d. class_check

Answer: b


7. The _____ script creates the rules.ok file if there are no syntax errors in the rules and 
class files.

a. pfinstall
b. begin
c. check
d. finish

Answer: c


8. Sun now has a new technology called ______ that provides server-based or thin-client computing to clients that have only keyboards, mice, displays, and simple CPUs.

a. clients
b. Sun Ray
c. Sun Thin-Client
d. SRDF

Answer: b


9. In the OSI network model, the ______ layer represents the user level. Examples are Telnet, NFS, SMTP, FTP.

a. Application
b. Presentation
c. Session
d. Tansport

Answer: a


10. In the OSI network model, the ______ layer manages services like authentication, dialog management, and encryption between connected clients. It also re-establishes interrupted connections.

a. Application
b. Presentation
c. Session
d. Tansport

Answer: c


11. In the OSI network model, the ______ layer addresses, routes, and delivers data traffic on a network. Routing tables are found at this layer.

a. Presentation
b. Session
c. Transport
d. Network

Answer: d


12. In JumpStart, the _____ file classifies the machines on your network..

a. rules
b. class
c. rules.ok
d. bootparams

Answer: a


13. Which layers are represented in Sun's implementation of TCP/IP networking?

a. Application
b. Transport
c. Internet
d. Session
e. Network Interface
f. Hardware
g. Data Link

Answer: a,b,c,e,f


14. In an ethernet network, performance tends to ______ as more hosts are added to the network.

a. improve
b. degrade
c. remain the same

Answer: b


15. This is an example of the output of what command?                                                      
                                                                                                                  
<img src="../Samples/Samples/15_q.gif">

a. ifconfig
b. banner
c. eeprom
d. netstat

Answer: a


16. A process, ______, interprets incoming requests and sends them to the appropriate server processes. 

a. RPC
b. rpcbind
c. rpc.d
d. rpc.daemon

Answer: b
Using RPC, clients are given the actual port number at connection time by rpcbind (listening at well-known port 111). RPC services register themselves with rpcbind when they start, and are assigned an available port number at that time. RPC services are named rpc.[daemon].


17. The configured ports for RPC are listed in ______.

a. /etc/system
b. /etc/environment
c. /etc/services
d. /etc/rpc

Answer: d


18. To stop a network service, use the command ______.

a. rpcinfo
b. rpcdel
c. rpcgone
d. rpcbind

Answer: a
Example: "rpcinfo -d mountd 1"


19. ______ is a system of routing messages generated by the system (kernel) or system utilities to appropriate, manageable log files. Messages can be sent to the console or a system log file, sent to a list of users logged on, or forwarded to other hosts on a network.

a. logger
b. sysconf
c. syslog
d. logfile

Answer: c


20. Which of the following are valid syslog facilities?.

a. kern, user, mail, emerg
b. kern, user, mail, daemon
c. emerg, alert, crit, err
d. emerg, alert, crit, kern

Answer: b
emerg, alert, crit, & err are syslog LEVELS 


21. The two fields of the /etc/syslog.conf file are: ______ and ______. 

a. selector
b. facility
c. severity
d. action

Answer: a,d
Selector and action are the two fields, but the selector field is further divided into the fields facility.level.


22. Which of the following are valid syslog severity levels?

a. emerg
b. alert
c. crit
d. error
e. err
f. info
g. debugger

Answer: a,b,c,e,f


23. Which is a valid way to update the system log?

a. logger -p &nbsp; user.err &nbsp; "System Restart"
b. logger &nbsp; user.err &nbsp; "System Restart"
c. logger -u &nbsp; user.err &nbsp; "System Restart"
d. logfile -p &nbsp; user.err &nbsp; "System Restart"

Answer: a


24. ______ is the utility used to create a UFS file system on a new disk partition.

a. makeufs
b. ufsnew
c. newufs
d. newfs

Answer: d


25. The FDFS ______.

a. maintains a list of file names and file descriptors for open files
b. maintains a list of locally mounted file systems
c. maintains a list of remotely mounted file systems
d. is not utilized in Solaris 8

Answer: a


26. PROCFS ______.

a. maintains a list of file names and file descriptors for open files
b. maintains a list of hung processes
c. maintains a list of active processes
d. is not utilized in Solaris 8

Answer: c


27. True or false: File space can be added to swap on the fly.

a. True
b. False

Answer: a
- Use "df -k" to find a partition that has free space <br>
- Create the size of file to add - "mkfile 100m /export/home/myswap" <br>
- Add the file to the physical swap space - "swap -a /export/home/myswap".


28. Which daemons run on an NFS client?

a. statd, lockd, mountd, nfsd, nfslogd
b. statd, lockd, nfslogd
c. statd, lockd

Answer: c
mountd, nfslogd, and nfsd only run on an NFS server.


29. Which is the correct syntax to mount /usr/share/man that is exported from server srv1?

a. mount &nbsp;&nbsp; srv1/usr/share/man &nbsp;&nbsp;  /usr/share/man
b. mount &nbsp;&nbsp; /usr/share/man srv1: &nbsp;&nbsp; /usr/share/man
c. mount &nbsp;&nbsp; srv1:/usr/share/man &nbsp;&nbsp; /usr/share/man
d. mount &nbsp;&nbsp; srv1:/usr/share/man

Answer: c


30. The ______ command makes file systems available for remote NFS mounting.

a. nfsshare
b. share
c. exportnfs
d. dfstab

Answer: b


31. True or False: It is proper to perform an fsck of NFS mounted file systems.

a. True
b. False

Answer: b
Only local file systems should be fsck'd.


32. When executed on a client machine, ______ will mount all the shares specified in the /etc/vfstab file as "mount at boot". 

a. mount
b. mountall
c. mountnfs
d. mount -all

Answer: b


33. In Solaris 8, automount is known as ______.

a. PROCFS
b. SWAPFS
c. TMPFS
d. AUTOFS

Answer: d


34. ______ is available to speed up access to slow remotely mounted file systems or devices like CDROMs. Basically, a local copy is created on the hard disk, and requests for the remote data are redirected to the copy.

a. PROCFS
b. SWAPFS
c. AUTOFS
d. CACHEFS

Answer: d


35. The name-service template configuration file for NIS is:

a. /etc/nsswitch.nis
b. /etc/templates/nsswitch.nis
c. /etc/template.nis

Answer: a


36. The name-service template configuration file, when using only local files for name-service, is:

a. /etc/nsswitch.nis
b. /etc/template.files
c. /etc/nsswitch.files
d. /etc/nsswitch.ldap

Answer: c


37. ______ responds to ypbind requests.

a. NIS server
b. ypbind
c. rpc.ypbind
d. ypserv

Answer: d


38. The ______ lets administrators view and change attributes of systems on the network from any single console station. Applications can also be run and viewed from one computer to another.

a. Solstice DiskSuite
b. Solaris Remote Console
c. Solaris Management Console
d. Solstice Management Console

Answer: c


39. In JumpStart, adding an install client involves the use of the ______ script.

a. add_client
b. install_client
c. add_client_install
d. add_install_client

Answer: d


40. When a JumpStart client first boots, it sends out a(n) ______ request containing it's MAC address.

a. ARP
b. RARP
c. JumpStart
d. LARP

Answer: b
When a system identifies itself according to MAC address, it does so via Reverse ARP (RARP).


41. On the JumpStart boot server, the ______ file contains the MAC addresses of each client on the network. A lookup in this file is performed to identify the client making the initial request.

a. /etc/ethernet
b. /etc/hosts
c. /etc/ethers
d. /etc/system

Answer: c


42. The ______ file contains client specific information for each client that is going to boot off the JumpStart server. Information in the file is added via the add_install_client script. 

a. /etc/ethers
b. /etc/hosts
c. /etc/jumpstart
d. /etc/bootparams

Answer: d


43. Which Jumpstart-related file does this appear to be?                                             
                                                                                                        
<img src="../Samples/Samples/43_q.gif">

a. sysidcfg
b. bootparams
c. ethers
d. hosts

Answer: a


44. To copy the second Solaris CD to the install directory of a JumpStart server, the script ______ must be executed.

a. setup_install_server
b. add_to_install_server
c. copy_all_source
d. setup_second_cd

Answer: b


45. The ______ script will enable the Webstart style of Solaris 8 installation in JumpStart.

a. modify_server
b. modify_install_server
c. change_install_server
d. modify_client

Answer: b


46. Which of the following is NOT a type of server in Solaris Network Environment?

a. Install Server
b. Print Server
c. Name Services Server
d. Web Server

Answer: d


47. A(n) ______ provides information that a JumpStart client uses to partition disks, create
filesystems, and add or remove Solaris packages.

a. Install server
b. Boot Server
c. Configuration server
d. NFS server

Answer: c


48. Which of the following is a Pseudo File System?

a. UFS
b. HSFS
c. CDFS
d. FDFS
e. PCFS

Answer: d
FDFS is the file descriptor file system.


49. Which layer in the ISO/OSI model is the ethernet address added to the packet?

a. Application layer
b. Network Interface Layer
c. Data Link Layer
d. Hardware Layer

Answer: c
Data Link layer uses MAC address and Network Interface Layer uses IP address.


50. What does the ARP protocol do?

a. Translates a 48 bit ethernet address to a 32 bit IP address.
b. Translates a 32 bit IP address to the hostname.
c. Translates a 32 bit IP address to a 48 bit ethernet address.
d. Translates a 48 bit ethernet address to the hostname.

Answer: c
RARP translates a 48 bit ethernet address to a 32 bit IP address


51. Which of the following situations do not require the automount command to be executed manually? 

a. Addition to auto_master
b. Addition to direct map
c. Addition to indirect map
d. Deletion from auto_master
e. Deletion from direct map
f. Deletion from indirect map

Answer: c,f


52. Which of the following entries could you use to reduce the /etc/auto_home file 
to a single line?

a. <img src="../Samples/Samples/52_4a.gif">
b. <img src="../Samples/Samples/52_4b.gif">
c. <img src="../Samples/Samples/52_4c.gif">

Answer: b
This entry uses the wildcard character (*) to match any key; the substitution character (&)
at the end of the location specification is replaced with the matched key field.  This only
works when all home directories are on a single server.  (In this example, server16)


53. Which severity level of syslog messaging broadcasts to all users by default?

a.emerg
b.warn
c.alert
d.user

Answer: a


54. Which is the default priority for messages from programs or facilities not listed in the /etc/syslog.conf?

a. syslog
b. daemon
c. user
d. news

Answer: c


55. Which is a valid selector field separator in /etc/syslog.conf ?

a. .
b. ;
c. ,
d. tab
e. space

Answer: b
The selector field is a semicolon-separated list of priority specifications of the form:  facility.level; facility.level


56. Which command displays the current swap information?

a. swap -s
b. swap -ls
c. swap -l
d. swap -a
e. swap -d

Answer: c


57. A(n)______ provides an image of the Solaris Operating Environment that a JumpStart client
uses as its source of data to install.

a. Install Server
b. Boot Server
c. Configuration server
d. NFS server

Answer: a


58. Which of the following is a Sun StoreEdge Volume Manager virtual volume device paths?

a. /dev/vx/rdsk/apps/logvol
b. /dev/rdsk/apps/logvol
c. /dev/md/rdsk/apps/logvol
d. /dev/rdsk/md/apps/logvol

Answer: a


59. How many slices by default are created by Sun StoreEdge Volume Manager?

a. 2
b. 3
c. 6
d. 7

Answer: a
Slice 3 and Slice 4: Where Slice 3 is Private Area and Slice 4 is Public Area


60. Which of the following map(s) are not used by AUTOFS?

a. Master Maps
b. Direct Maps
c. Auto Maps
d. Special Maps
e. Indirect Maps

Answer: c


